Tuesday, May 1, 2007

Lavanta, Papatya ve Gevşeme

Merhabalar, çoğunuzun bildiği gibi bu aralar doğal bitkisel malzemelerden krem, şampuan, deodorant gibi şeyler yapmaya merak salmış durumdayım. Zeynep'in isteği üzerine bu konuda edindiğim bilgileri blogumda ara ara sizlerle paylaşacağım. Şimdi biraz dinlenmek, rahatlamak ya da uykuya dalmak için yapılabilecek birkaç basit yöntemden bahsedeceğim.

1) Havalandırma: Yatacağınız odanın iyi havalandırılmış ve biraz serin olması uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yatmadan bir saat önce pencerenizi açarak işe başlayabilirsiniz.

2) Lavantalı Ayak Banyosu: Ayaklarımız belki de gün içinde en çok yorulan ve en az özen gösterdiğimiz uzvumuz. Ayaklara yapılan bir işlem genellikle bütün bedeni etkiler. Rahatlatıcı bir ayak banyosu da bütün vücudunuzda rahatlama hissi uyandırır.
  • Bir leğene ayaklarınızın dayanabileceği ölçüde sıcak su doldurun.
  • İçinde 4-5 damla uçucu lavanta yağı ekleyin. Lavanta kokusu ve dokusu bakımından insanı gevşetici özelliktedir. Ayrıca mikrop ölüdürücü etkisi de vardır.
  • Tabanlarınız sertleşmişse yumuşatması için suya 1 çorba kaşığı kadar zeytin yağı da ekleyebilirsiniz.
  • Bu suda ayaklarınızı 15 dakika kadar bekletin daha sonra ponza taşı ile ayaklarınızı ovarak ölü deriyi hafifçe soyun.
  • Ayaklarınızı durulayın ve iyice kremleyin.
  • Bu işlemden sonra bir patik ya da yeni ütülenmiş sıcak bir çorap giymek kremin emilmesini hızlandırır ve ayak derisini yumuşatır.
3) Papatya Çayı Seramonisi: Papatya çayı da yine lavanta gibi uyku getirici ve rahatlatıcıdır. Bu çaya tat vermesi için bir miktar tarçın da ekleyebilirsiniz.

- Bir bardaktan biraz fazla miktarda suyu kaynatın.
- Kaynayan suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş papatya atın.
- 2-3 dakika daha kaynatıp ateşten alın ve çayı bir bardağa süzün


4) Karından Nefes Alma:
Çayınızı içtikten sonra uzanın ve ayaklarınızı bedeninizden15-20 cm kadar yüksek bir yere koyarak bir süre dinlenin. Bu süre içinde karınınızdan yavaşça nefes alıp verin. Nefesi burnunuzla alıp ağız yoluyla verin. Her nefes alışınızda karnınızın tam olarak şiştiğini hissedin.

Not: Çok sık aynı bitki çayını içmek vücut için zararlı olabilir çünkü bu bitkilerdeki maddeler vücutta birikim yapabilirler. Doğadaki herşey hem şifa hem de zehirdir, önemli olan hangi dozda kullandığımızdır. Papatya çayı için ben böyle bir şey duymadım ama siz yine de günde 1 taneden fazla içmeyin derim. Arada sırada papatya yerine ıhlamuru da deneyebilirsiniz. Tek bir bitki çayından sürekli içmek yerine değişik değişik bitki çayları içmek daha yararlıdır.

5 comments:

Zeynep said...

Keşke evde lavanta olsaydı da hemen deneyebilseydim :) Acıbadem'de bu bitkilerden çok var demi :)

Anonymous said...

Var var, burada Türkiye'nin en iyi aktarları var Zeynooo:))

Tricky said...

Zeynebin ayak fobisi yok muydu? şimdi lavanta zeynebin ayagına değerse zeynep napcak. Zeynep çorapları ile mi yıkancak. O zaman kötü kokar yalnız. Hem ayakkabılarda llavanta kokarsa Değer kızabilir, tabii bu da hiç de iyi bişiy degil.

Ayaklarımı seviyorum :)

Tricky said...

Bi de blogun tepesindeki resim var ya. Onun uzerini seçerrseniz çok küçük punolarla hoşgeldiniz :) yazıyor .

Anonymous said...

Tebrik ederim seni Uğur farketmişsin. Engin HTML bilgimle bu kadarını yaptım:)))